آکنه یک بیماری شایع است که باعث ایجاد جوش میشود. آکنه زمانی ایجاد میشود که منافذ پوست شما مسدود میشود. زمانی که یک منفذ مسدود میشود، چربی پوست درون پوست گیر میافتد. باکتریها در این فضای چرب رشد کرده و باعث واکنش التهابی در پوست میشود. آکنه یک بیماری بسیار شایع پوستی است که با نقاط پر از چرک و کومودون مشخص شده و در غالب اوقات در صورت، گردن، کمر و سینه ایجاد میشود. معمولاً این بیماری در زمان بلوغ ایجاد شده و شدت آن متفاوت بوده و روشهای درمانی متعددی برای درمان آن وجود دارد. ماجرای جوش و آکنه یک چیز است و ماجرای جای آنها برای خود داستان دیگری است. آکنه و جوش به مرور زمان بهبود مییابند و ناپدید میشوند. امـا جای جوش و آکنه به این سادگیها محو نمیشود و از بین بردن جای جوش دشواریهای خاص خودش را دارد. خوشبختانه روشهای درمان و بهبود جای جوش و آکنه پیشرفت زیادی داشته و امروز راهکارهای بسیاری برای حل این مشکل وجود دارد.
انواع جوش صورت یا آکنه کدام است؟
وقتی غدد چربی پوست (که در انتهای فولیکول مو قرار دارند) بیشفعال شوند، جوش یا آکنه ظاهر میشود. جوش علامت واضحی از التهاب پوستی است، بهویژه زمانی که روی پوست ظاهر میشود. انواع مختلفی از جوشها وجود دارند:
جوشهای زیرپوستی کمودون (Comedone)
کمودون زمانی ایجاد میشود که فولیکول مو بر اثر افزایش چربی و سلولهای مرده پوست مسدود شود. دو نوع از کمودون وجود دارد: سرسیاه و سرسفید.
جوش سر سفید(Whiteheads): با نام کمودون بسته نیز شناخته میشوند، زیرا چربی و سلولهای مرده پوست از باز شدن مجرای بستهشده جلوگیری میکنند و التهاب در زیر پوست باقی میمانند. اگر سر این التهاب بیرون بیاید، شبیه دانهای کوچک با حبابی از چرک است.
جوش سرسیاه :(Blackheads) به کمودونهای باز معروفاند. این جوشها بهراحتی به چشم میآیند، رنگ تیرهای دارند و روی سطح پوست ظاهر میشوند. برخی بهاشتباه گمان میکنند که این جوشها بر اثر آلودگی به وجود آمدهاند و با شدت، سعی در پاک کردن آنها میکنند. این کار فایدهای ندارد و ممکن است پوست را آزار دهد و مشکلات دیگری ایجاد کند. سیاهی سر این جوشها ملانینِ غدد چربی پوست است که وقتی در معرض هوا قرار گرفتهاند اکسید شده و به این رنگ درآمدهاند.
سفتدانه یا پاپول (Papules)
سفت دانه ها یا پاپولها برآمدگیهایی سفت روی پوست هستند که در آنها مایع واضحی وجود ندارد. این جوشها به رنگهای قهوهای، بنفش، قرمز و اکثرا صورتی هستند. اگر آنها را لمس کنید، ممکن است دردناک باشند. سعی نکنید آنها را فشار دهید، چون ممکن است جای زخمشان باقی بماند.
پاسچول (Pustules)
این جوشها برخلاف پاپولها دارای چرکی هستند که روی سطح پوست بهوضوح دیده میشود. قاعده این جوشها قرمز و سطح رویی آنها چرکآلود است. رنگ این چرک یا سفید است و یا زرد و معمولا مخلوطی از باکتری، گلبولسفید و سلولهای مرده پوستی است. دستکاری این جوشها به باقیماندن جای جوش تیرهرنگ و جای زخم منتهی میشود.
ناب (Knobs)
از لحاظ ریختشناختی شبیه به سفتدانهها اما بزرگتر از آنها هستند. این جوشها دردناک هستند و در زیر پوست قرار دارند.
کیست (Cysts)
بهراحتی روی پوست قابلتشخیص هستند. این زائدهها مانند پاسچولها پر از چرک هستند، اما اندازه بزرگتری دارند، دردناکاند و معمولا جایشان روی پوست باقی میماند.
انواع جای جوش
جوش میتواند از خود لک قرمزى، لک تيره، اسكار تورفته يا حتى اسكار برجسته برجا بگذارد. اين چهار نوع جوشگاه میتواند در يک بيمار بصورت همزمان وجود داشته باشد و برخی از بيماران فقط ۲ يا چند نوع از اين آثار را همزمان در پوست خود دارند. بنابراين دانستن اينکه با چه روشهايی میتوان جای اين جوشها را از بين برد، مهم است:
1- لکههای قرمز
لکههای قرمز حداکثر 6 ماه بعد به دنبال بهبود جوشها خودبهخود برطرف میشوند.
2- اسکارهای قرمز آکنه
اسکارهای قرمز آکنه جای جوشهای قرمزی هستند که فرورفتگی مختصری دارند و معمولا در گونهها و قسمتهای پیشانی دیده میشوند و بصورت لکههای قرمز وجود دارند. آنها اولین آثار به جا مانده از جوشهای ملتهب هستند. این نوع اسکارها ممکن است بین 6 تا 12 ماه از بین بروند، در برخی از آنها که عمق بیشتری دارند گذشت زمان تاثیری در بهبودی ندارد و فرورفتگی برای همیشه باقی خواهد ماند و فقط رنگ قرمز آن به مرور محو میشود.
3- لکههای تيره
لکههای تیره ناشی از تغییر رنگ تیره جای جوش که بعد از بهبود جوش روی پوست بصورت مسطح بدون تورفتگی باقی میماند و ممکن است ماهها طول بکشد تا خودبهخود از بین برود.
ابتدا بايد جوشهای صورت کاملا درمان و از دستکاری جوشها بهطور جدی پرهيز شوند.
4- اسکارها
اسکار به جای جوش فرورفته (آتروفیک) یا برآمده (هایپرتروفیک) اطلاق میشود. متاسفانه، اسکارهای آکنه واقعی هرگز کاملا از بین نمیرود اگرچه ظاهر آنها معمولا با گذشت زمان تا حدودی بهبود مییابد.
التهاب ناشی از جوش میتواند بافتهای زیر پوست را تخریب کند. هر چه التهاب جوش شدیدتر باشد و بیشتر طول بکشد آسیب بافتهای کلاژن و الاستین زیر پوست بیشتر است و درنتیجه فرورفتگی بیشتری ممکن است ایجاد شود. در اسکار آتروفیک یا فرورفته هنگام بهبود و ترمیم جای جوش کلاژن کافی ایجاد نمیشود و بنابراین سطح پوست این ناحیه پایینتر از پوست اطرافش است و به نظر فرورفته میآید. گرچه در برخی نواحی مثل سینه یا خط فکی ممکن است در پروسه ترمیم جوش، جای جوش به شکل برآمدگی یا کلویید شود، که ناشی از اختلال در تولید کلاژن است که زیاد از حد ساخته میشود.
بسیاری از مردم قبول دارند که استفاده از مواد شیمیایی خشن، شستوشوی طاقتفرسا و حتی لایه برداری پوست و لیزر کردن تحت نظر پزشک واقعا پوست را حساس کرده و مشکل را تشدید میکند. بنابراین میتوان برای جوش های دورهای با دفعات ظهور محدود، از راههای درمانی فوقالعاده متداولی استفاده کرد که جوش و آکنه را با سرعت و بهراحتی از بین میبرند. بعد از درمان جوش، گاهی جای جوش ها به راحتی ها از بین نمی روند و به صورت چاله ها، بافت های ناهموار و منافذ پوستی پر شده بر روی صورت باقی می مانند. بر اساس گزارش آکادمی پوست آمریکا (ADD) پنجاه میلیون آمریکایی بر روی پوست صورت خود جای جوش دارند و با این وضعیت شدید پوست مواجه هستند.
جای جوش معمولی، در مدت یک تا دو ماه از بین خواهد رفت اما جای جوش عمیق ،ممکن است برای تمام عمر باقی بماند. خوشبختانه راه های زیادی برای درمان جوش صورت وجود دارد. جوش و جای جوش را می توان با داروهای خانگی طبیعی که در این بخش از زیبایی و سلامت پوست دارو دات کام آورده ایم، به آسانی در خانه درمان کنید، که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
1_ هر چه سریعتر از یخ استفاده کنید
اولین درمان سریع جوش یخ است. برای جوشی که هنوز بهطور کامل عفونی نشده است، استفاده از یخ به کاهش التهاب کمک میکند و غدد چربی را تشویق میکند که منقبض شوند و چربی اضافه و میکربهای درون آن را از آن بخش پوست بیرون برانند.
نحوه استفاده از یخ برای درمان جوش
- یخ را در تکهای پارچه بگذارید و روی بخشی که در حال جوش زدن است بهمدت چند ثانیه نگه دارید.
- چند دقیقه صبر کنید و سپس مرحله قبل را تکرار کنید.
نکته: اگر این کار را به دفعات دلخواه تکرار کنید، جوش در عرض یکی دو روز از بین میرود.
بیشتر بخوانیم : بهترین محصولات مراقبت از پوست ایرانی
2_ درمان جوش صورت و جای جوش با عسل
حتما با خواص عسل آشنا هستید. عسل بهعنوان مادهای با خواص ضدعفونیکننده شناخته میشود و به ازبینبردن عوامل میکروبی اطراف غدد چربی کمک میکند. وقتی میکروبها کاهش پیدا میکنند، سرعت بهبودی افزایش پیدا میکند. روش اول استفاده از خود عسل است.
نحوه استفاده از عسل برای درمان جوش و جای جوش
- یک اپلیکاتور پنبهای استریل را در عسل طبیعی فرو ببرید و روی پوست بمالید؛
- حداقل بهمدت ۳۰ دقیقه پوست را به حال خود بگذارید، سپس با آب گرم بشویید.
ماسک دارچین و عسل
روش دوم استفاده از ماسک عسل و دارچین است.
عسل و دارچین منبعآنتی اکسیدان ها هستند. مطالعات نشان دادهاند که آنتیاکسیدانها بیشتر از بنزوئیل پراکساید و رتینولها در کاهش آکنه مؤثرند. البته آنتیاکسیدانهایی که در این مطالعات بررسی شدهاند، از مشتقات ویتامین C هستند که در عسل یا دارچین یافت نمیشوند، مانند ویتامین B3 ، اسید لینولئیک (امگا ۶) و سدیم اسکوربیل فسفات (SAP)؛ اما باتوجهبه نتایج این مطالعات، میتوان نتیجه گرفت که سایر آنتیاکسیدانها هم اثر مشابهی داشته باشند.
عسل و دارچین میتوانند به مبارزه با باکتریها و کاهش التهاب کمک کنند که هر دو عامل ایجاد آکنه هستند.
با اینکه خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی عسل و دارچین میتواند برای پوستهای مستعد آکنه مفید باشد، هنوز هیچ مطالعهای درباره توانایی آنها برای درمان کامل آکنه وجود ندارد.
طرز تهیه ماسک دارچین و عسل:
- ۲ قاشق غذاخوری عسل را با ۱ قاشق غذاخوری دارچین مخلوط کنید تا خمیریشکل شود؛
- بعد از اینکه صورتتان را تمیز شستید، ماسک را روی آن بمالید و ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید؛
- حالا صورتتان را بشویید و آن را خشک کنید.
3_ درمان جوش و جای جوش با آبلیمو
راه معجزهآسای دیگر برای خلاصی از جوش و جای جوش استفاده از آبلیموی تازه است. آبلیمو بهعنوان میکربکش، ارگانیسمهای میکروسکوپی دخیل در ایجاد جوش را میکشد و علاوه بر این با خاصیت جمعکنندگیاش باعث میشود چربیهای تجمعیافته بیرون رانده شوند همچنین املاح سفید کننده آب لیمو، باعث می شود که جای جوش ها کمتر دیده شوند. پس برای درمان جای جوش لیموی تازه یا آب لیمو را روی آن بمالید و بعد از مدتی بشویید. آب لیمو، همچنین در حذف سلول های مرده پوست و بازسازی سلول های جدید مفید است. برای استفاده از لیمو راههای مختلفی وجود دارد.
نحوه استفاده از آبلیمو برای درمان جوش صورت
- پیش از خوابیدن، از یک گوشپاککن استریل پنبهای استفاده کنید و آبلیمو را روی جوش بمالید.
نکته: برای جوشهای جدیتر، مخلوطی از پودر دارچین و آبلیمو درست کنید و شب، قبل از خواب، روی جوش بمالید و بگذارید تا صبح بماند. این کار به ازبینرفتن سریع جوش کمک میکند؛ اما برای افرادی که پوست حساس دارند، توصیه نمیشود.
4_ استفاده از مکمل زینک
زینک (روی) یک ماده مغذی ضروری برای رشد سلولی، تولید هورمون، سوخت و ساز و عملکرد سیستم ایمنی بدن است.
مطالعات نشان دادهاند که زینک یکی از درمانهای طبیعی برای آکنه است. تحقیقات دیگری نشان میدهند که معمولا مقدار زینک در بدن افراد مبتلا به آکنه، نسبت به افراد دارای پوست سالم کمتر است. همچنین چندین مطالعه دیگر نشان دادهاند که مصرف زینک بهشکل خوراکی، میتواند به کاهش آکنه کمک کند. در یک مطالعه روی ۴۸ نفر از افراد مبتلا به آکنه، از آنها خواستند تا روزی سه نوبت مکمل زینک بخورند. پس از هشت هفته، ۸۰ تا ۱۰۰٪ از آکنه در ۳۸ نفر از بیماران کاهش یافته بود.
نکته: مالیدن زینک روی پوست هیچ تأثیری ندارد؛ شاید به این دلیل است که پوست نمیتواند زینک را جذب کند. بنابراین فقط به خوردن آن اکتفا کنید.
بیشتر بخوانیم : بهترین ماسک صورت برای جوش
5_ برای درمان جوش از بخور استفاده کنید
برای درمان سریع جوش بخور صورت را فراموش نکنید. استفاده از بخور گرم بهعلت باز کردن منافذ پوستی و بیرون ریختن مواد زايد از آن، فواید فوقالعادهای برای پوستهای جوشدار به همراه دارد.
نحوه استفاده از بخور برای درمان جوش:
- یک ظرف بزرگ را با آب داغ پر کنید؛ سپس صورت خود را در نزدیکی دهانه ظرف قرار دهید، بهطوریکه بخار آب به پوستتان برسد.
- به هیچ عنوان، پوستتان را در تماس با آب داغ قرار ندهید، زیرا ممکن است منجر به سوختگی شود.
نکته: بخور را بهمدت ۳۰ دقیقه ادامه دهید و سپس به پوستتان مرطوبکننده بمالید.
6_ روغن درخت چای برای درمان جوش و جای جوش صورت
روغن درخت چای درمانکننده حیرتانگیزی برای جوشهای پوستی است. روغن درخت چای با خاصیت ضدباکتریایی به جنگ میکربهایی میرود که مشکلات پوستی ایجاد میکنند و بهدلیل خواص تسکینبخشی که دارد، قرمزی و وخامت جوشها را کاهش میدهد. این روغن همچنین با خشک کردن جوشها و کمودونهای سرسفید، آنها را بهبود میدهد.
روغن درخت چای برای از بین بردن لکههای قهوهی جای جوش تا حدودی مؤثر است ولی متأسفانه برای درمان فرورفتگی جای جوش و از بین بردن چالههای جای جوش تأثیری ندارد زیرا برای بهبود فرورفتگی ناشی از جوش پوست نیاز به ترمیم شدن و بازسازی سلولی دارد که از عهده روغن درخت چای خارج است. کارکرد اصلی روغن درخت چای درمان و بهبود جوشها است ولی بهطور همزمان میتواند لکهای قهوهای و قرمزیهای ناشی از جوش را نیز تا حدودی بهبود بخشد اما اگر به دنبال راهحلی مؤثرتر بر اساس تحقیقات علمی برای درمان همزمان جای جوشها و بهبود جوشها هستید میتوانید هر شب دو تا چهار قطره از ترکیب سه قاشق غذاخوری روغن هسته انگور، ۱۰ قطره روغن درخت چای و ۵ قطره روغن لیمو سنگی را بر پوست تمیز و در آخرین مرحله روتین پوستی روی پوست ماساژ داده و تا ۱۲ ساعت بعد در نور مستقیم خورشید قرار نگیرید و صبح روز آینده پیش از خروج از منزل از ضد آفتاب با اس پی اف بالا استفاده نمائید. روغن لیمو به دلیل داشتن میزان بالایی از ویتامین ث به روشن شدن جای جوشها کمک فوقالعادهای میکند.
نحوه استفاده از روغن درخت چای برای درمان جوش صورت:
- گلوله پنبهای را در روغن درخت چای غوطهور کنید و بر موضع جوش بمالید. بعد از گذشت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه پوست خود را بشویید.
- راه دیگر مخلوط کردن چند قطره از این روغن در یک قاشق ژل آلوئه ورا است. مخلوط بهدستآمده را روی جوشها و سایر نقاط مشکلدار پوستتان بمالید و بعد از ۲۰ دقیقه آن را بشویید.
نکته: اگر پوست شما حساس است، نباید از روغن درخت چای استفاده کنید.
7_ مصرف چای سبز
چای سبز مقدار بسیار زیادی آنتیاکسیدان دارد و نوشیدن آن برایسلامتی مفید است.
هیچ مطالعهای وجود ندارد که نشان دهد نوشیدن چای سبز میتواند به رفع آکنه کمک کند، اما ثابت شده است که مالیدن آن بهشکل مستقیم روی پوست میتواند کمککننده باشد. دلیل آن احتمالا وجود فلاونوییدها و تانن در چای سبز است. این دو ماده با باکتریها مبارزه و به کاهش التهاب کمک میکنند.
آنتیاکسیدان موجود در چای سبز، اپیگالوکاتچین ـ ۳ ـ گالات (epigallocatechin-3-gallate) است که در کاهش تولید سبوم (چربی پوست)، مبارزه با التهاب و جلوگیری از رشد آکنه در افرادی مؤثر است که پوستشان مستعد آکنه است.
مطالعات متعددی نشان دادهاند که استفاده از ۲ تا ۳٪ عصاره چای سبز روی پوست، باعث کاهش قابلتوجه تولید سبوم و جوش در افراد مبتلا به آکنه میشود.
کرم و لوسیون حاوی چای سبز در بازار موجود است، اما خودتان هم میتوانید ماسک آن را در منزل تهیه کنید.
روش تهیه ماسک چای سبز:
- چای سبز را بهمدت ۳ تا ۴ دقیقه در آب درحال جوشیدن بخیسانید؛
- اجازه دهید چای سرد شود؛
- با استفاده از اپلیکاتور پنبهای، چای را روی پوستتان بمالید یا اینکه آن را درون یک بطری بریزید و روی صورتتان اسپری کنید؛
- اجازه دهید خشک شود؛ سپس صورتتان را با آب بشویید و بهآرامی خشک کنید؛
- باقیمانده برگهای چای را میتوانید به عسل اضافه کنید و با آن ماسک دیگری درست کنید.
حتی اگر چای سبز نتواند در درمان آکنه مفید باشد، باز هم برایتان مزایایی دارد. برای نمونه، نوشیدن چای سبز در کاهش قند خون و انسولین مؤثر است. هر دوی این مشکلات میتوانند در ایجاد آکنه نقش داشته باشند.
8_ نارون کوهی یا هاماملیس
عصاره هاماملیس از پوست و برگهای درختچه نارون کوهی استخراج میشود که بومی آمریکای شمالی است. این عصاره حاوی تانن است که خواص ضدباکتری و ضدالتهابی قویای دارد؛ بههمیندلیل از این ماده در درمان طیف وسیعی از مشکلات پوستی ازجمله شوره سر، اگزما، واریس، سوختگیها، کبودی، گزیدگی حشرات و اسکار آکنه استفاده میشود.
متأسفانه هنوز مطالعهای بهشکل خاص درباره اثربخشی این ماده در درمان آکنه انجام نشده است؛ بااینحال، مطالعات متعددی وجود دارد که نشان میدهند مالیدن هاماملیس روی پوست، میتواند با باکتریها مبارزه کند و در کاهش التهاب و کمک به التیام پوست نقش دارد.
نحوه استفاده از نارون کوهی برای درمان جوش و جای جوش:
- ۱ قاشق غذاخوری برگ هاماملیس را با یک فنجان آب در یک قابلمه کوچک مخلوط کنید؛
- اجازه دهید برگها ۳۰ دقیقه در آب خیس بخورند و سپس مخلوط را روی اجاق بجوشانید؛
- حرارت را کم کنید و در ظرف را بگذارید تا بهمدت ۱۰ دقیقه آهسته بجوشد و بپزد؛
- مخلوط را از روی حرارت بردارید و اجازه بدهید ۱۰ دقیقه در همین حالت بماند؛
- این مایع را میتوانید در ظرف دربسته نگهداری کنید و ۱ تا ۲ بار در روز، با یک اپلیکاتور پنبهای روی پوست تمیز صورتتان بمالید.
نکته: هاماملیس را بهصورت آماده هم در بازار میفروشند، اما بد نیست بدانید که هاماملیسِ آماده تانن ندارد. تانن موجود در هاماملیس در فرایند تقطیر از بین میرود.
خلاصه: مطالعات نشان دادهاند که مالیدن هاماملیس روی پوست، میتواند به مبارزه با باکتریها، کاهش التهاب و التیام پوست کمک کند. هاماملیس میتواند برای همه افراد مبتلا به آکنه سودمند باشد، اما هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است.
9 _ درمان جوش و جای جوش با سیر
سیر گیاهی است که بهعلت مزه عالی و فایدههای پزشکی مورد توجه است. سیر دارای خواص اثباتشده قوی ضدباکتریایی، تقویت سلولی و ضدویروس است و به عوامل بیماریزای مسری حمله میکند. سیر همچنین در تقویت قوای جسمی نقش دارد.
سیر خام در طب قدیمی هند، آیوروِدا، یکی از بهترین درمانها برای جوشهای رسیده برشمرده میشود و طبیبان آیورودا بر سر خواص سیر در درمان جای جوشها و همچنین در جلوگیری از عود مجدد جوش قسم میخورند.
بدون درنظرگرفتن گزارشهای طب آیورودا درباره سیر، به اندازهای افراد مختلف به فواید خوردن سیر خام در پیشگیری و درمان جوش صورت اشاره کردهاند که میتوان آن را درمانی عالی برشمرد. سیر، این ماده ضدویروس، ضدقارچ و ضدسرطان، برای درمان سریع جوشها کارساز است. همچنین سولفور موجود در سیر به تسریع فرایند بهبودی جوش کمک میکند.
نحوه استفاده از سیر برای درمان جوش و جای جوش صورت:
- یک حبه سیر را دو نیم کنید.
- سیر را روی جوش بمالید و بعد از ۵ دقیقه با آب ولرم بشویید.
- این کار را چند بار در روز تکرار کنید.
نکته: خوردن روزانه یک حبه سیر خام به پاکسازی خونتان نیز کمک میکند. اما توجه کنید که در مصرف سیر خام زیادهروی نکنید تا معده شما اذیت نشود.
خلاصه: سیر خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی قویای دارد و میتواند در درمان جوشها مؤثر باشد. سولفور موجود در سیر میتواند فرایند بهبود جوش را تسریع کند.
بیشتر بخوانیم : معرفی محصولات محبوب ضد جوش ایرانی و خارجی
10_ جوششیرین (بیکربنات سدیم) برای درمان جوش و جای جوش
جوش شیرین راهحل خانگی مفید دیگری برای درمان جوش و جای جوش است که با لایهبرداری پوست و باز کردن راه تخلیه چربی و سلولهای مرده جوشها را از بین میبرد. جوششیرین کاربردهای فراوانی دارد. به دلیل خاصیت لایه برداری این ماده میتواند به عنوان یک درمان خانگی برای از بین بردن جای جوش بهکار رود. این ماده با ساییدن بافت نقاط تیره و جای جوش، باعث میشود این نقاط به تدریج از بین بروند. اگر مرتب از آن استفاده کنید میتوانید بهسرعت جای جوشهایتان را از بین ببرید. میتوان از آن به عنوان ضدبو، بهعنوان خمیردندان و در محلولهای مختلف خانگی برای لایهبرداری پوست استفاده کرد.
التهاب جوش زمانی شکل میگیرد که سلولهای پوست و ارگانیسمهای کوچک در کنار هم جمع میشوند و یک جوش متورم را ایجاد میکنند. التهاب پوست علاوه بر اینکه توجه دیگران را به خود جلب میکند، میتواند واقعا دردناک باشد.
بخشی از قدرت جوششیرین در مراقبت از پوست به این دلیل است که قادر است بهعنوان بخشی از درمان التهاب پوست و در یک برنامه درمانی به کار رود. مثلا از مواد معمولی موجود در آشپزخانه میتوان برای درست کردن ماسکهای قوامدار با پایه جوششیرین استفاده کرد. ماسکهای خانگیِ پوشاننده صورت که با جوششیرین درست میشوند، میتوانند به پیشگیری و درمان مشکلات پوستی کمک کنند.
نحوه استفاده از جوش شیرین برای درمان سریع جوش و جای جوش صورت:
- جوششیرین را با مقداری آب و آبلیمو مخلوط کرده و یک خمیر باقوام درست کنید.
- پوست خود را بهدقت بشویید و درحالیکه نمدار است، خمیر را در نواحی مشکلدار پوست بمالید؛ آنگاه چند دقیقه تا زمانی که خمیر روی پوست شما خشک شود صبر کنید.
- صورت خود را با آب گرم بشویید.
- برای اینکه سریعتر نتیجه بگیرید، این فرایند را دو بار در روز تکرار کنید.
نکته: هرگز جوششیرین را بیشتر از چند دقیقه محدود روی پوست رها نکنید، زیرا ممکن است موجب خشکی پوست و حساسیت پوستی شود.
خلاصه: جوششیرین بهدلیل خاصیت لایهبرداریای که دارد، میتواند در درمان جوش صورت مفید باشد؛ همچنین به رفع التهاب پوست و تخلیه چربیها کمک کرده و برای از بین بردن جای جوش نیز مناسب است.
11_ درمان جوش و جای جوش صورت با خیار
خیار سرشار از پتاسیم و ویتامینهایی چون ویتامین A ،C و E است. علاوه بر این خیار دارای خواص خنککنندگی و تسکین پوست است. در کشورهای خاورمیانه و آسیایی آب خیار برای خنک کردن بدن و پوست، درمانی متمایز به شمار میرود. آب خیار، یک تونر پوستی مناسب است که بافت پوست را بهبود می بخشد. خیار سبب کاهش التهاب ، تسکین پوست و بهبود زخم های ناشی از جوش می شود.
نحوه استفاده از خیار برای درمان جوش و جای جوش:
- خیار را خرد کنید روی آن آب بریزید و بگذارید بهمدت ۶۰ دقیقه بماند. مواد داخل خیار مثل ویتامین A، پتاسیم و کلروفیل در آب منتشر میشوند.
- آب بهدستآمده را صاف کنید و برای نوشیدن یا شستن صورت استفاده کنید.
نکته: میتوانید با خیار ماسک صورت درست کنید. ماسک خیار را بهمدت ۱۵ دقیقه روی صورت قرار دهید؛ سپس با آب گرم بشویید. این کار به تمیزی آلودگیها و باکتریها از مجاری پوست کمک میکند.
خلاصه: خاصیت خنککنندگی و ویتامینهای موجود در خیار، برای ترمیم و بازسازی پوست و کاهش التهاب بهویژه در پوستهای آکنهدار بسیار مؤثر هستند. ماسک خیار میتواند آلودگیها و باکتریهای پوست را از بین ببرد.
12_ استفاده از سرکه سیب برای درمان جوش صورت
وقتی میخواهید جوشهایتان را درمان کنید، سرکه سیب را بهعنوان مادهای قدرتمند فراموش نکنید. چرا؟ زیرا ارگانیسمهای کوچکی که تمام این مشکلات را پدید آوردهاند، با سرکه سیب نابود میشوند. سرکه سیب با خواص اسیدی خود، PH سطح پوست شما را به تعادل میرساند و در این شرایط باز هم رشد میکربها سختتر میشود.
نکته آخر اینکه سرکه سیب با خواص منقبضکننده خود مانند آبلیمو کمک میکند که چربی تجمعیافته در منافذ پوستی بیرون رانده شود. به یاد داشته باشید که با زیادهروی در استفاده از سرکه روی پوست، آن را بیش از اندازه خشک نکنید.
نحوه استفاده از سرکه سیب برای درمان جوش صورت:
- صورتتان را با آب شسته و با حوله خشک کنید. یک پیمانه سرکه را با ۳ پیمانه آب مخلوط کنید؛ سپس گلوله پنبهای را در آن فرو ببرید و مشخصا روی نقاطی از پوست که مشکل دارد، بمالید.
- حداقل بهمدت ۱۰ دقیقه پوست را به حال خود بگذارید. همچنین میتوانید بگذارید سرکه یک شب تا صبح روی پوستتان بماند. هر روز چند مرتبه این کار را تکرار کنید.
نکته: پس از استفاده از این درمان، از تونر صورت استفاده کنید. تونر یک پاککننده رقیق پوست است که از مواد غیرالکلی ساخته میشود و به همین دلیل، خشکی پوست ایجاد نمیکند.
خلاصه: اسیدهای آلی موجود در سرکه سیب میتوانند به ازبینبردن باکتریهای ایجادکننده آکنه و بهبود ظاهر اسکارها کمک کنند. مالیدن سرکه سیب روی پوست ممکن است باعث سوزش یا تحریک آن شود؛ بنابراین با احتیاط از آن استفاده کنید.
13_ درمان جوش صورت با ماست
ماست غذایی دلپذیر است که بهعنوان وعده صبحانه و همچنین میانوعده عالی است. علاوه بر این، اگر ماست بهصورت موضعی روی پوست استفاده شود، فایدههای شگفتآوری دارد. سالیان دراز است که بهدلیل همین فواید عالی، برای بهبود پوست از آن استفاده میشود.
هنوز هم در هند از ماست بهعنوان راهی عالی در درمان جوش و کاهش التهاب آن استفاده میشود. حمامهای روزانه کلئوپاترای مصر باستان با شیر ترشیده معروف است. این کار به او پوستی درخشان و جوان میبخشیده است. شما هم میتوانید برای از بین بردن جوشها از ماست استفاده کنید.
نحوه استفاده از ماست برای درمان سریع جوش صورت:
- مقداری ماست را با آبلیمو مخلوط کنید و روی پوستتان بمالید. بعد از ۱۵ دقیقه صورتتان را بشویید.
نکته: باید از این مخلوط روزی دو بار استفاده کنید.
خلاصه: ماست بهدلیل داشتن آنتیاکسیدانها و خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی که دارد، میتواند در درمان جوشها و پاکسازی صورت کمک کند.
14_ آسپرین، راهکاری برای درمان جوش صورت
آسپرین مسکن است و البته از آن برای تسکین جوش هم میتوان استفاده کرد. اکثر ما معمولا قرصهای تسکین سردرد را در خانه داریم.
نحوه استفاده از آسپرین برای درمان جوش صورت:
- سر راستترین راه برای استفاده از آسپرین در درمان جوش ساختن خمیری با یک سهم آسپرین و سه سهم آب است. زمانی که خمیر سفت شد، آن را روی جوشها بمالید. حدود ۳۰ دقیقه بعد، این خمیر خشک میشود و پایین میریزد. بعد از آن میتوانید صورتتان را بشویید.
نکته: روزی یک بار این درمان را انجام دهید.
خلاصه: آسپرین حاوی سالیسیلیک اسید است که در درمان جوشها به کار میرود. خواص ضدالتهابی این دارو هم در کاهش التهاب پوست و قرمزی آن، میتواند بسیار کمککننده باشد.
15_ درمان جوش و جای جوش صورت با ژل آلوئه ورا
آلوئهورا نهتنها با کاهش التهاب پوست احساسی عالی به شما میدهد، آزردگی و قرمزی جوش را از بین میبرد و پوستتان را درخشان و صاف میکند.
نحوه استفاده از ژل آلوئه ورا برای درمان جوش و جای جوش:
- ژل آلوئهورا را به جوشها بمالید و ۱۵ دقیقه بگذارید بماند.
نکته: بعد از ۱۵ دقیقه صورتتان را با آب گرم بشویید.
خلاصه: مالیدن آلوئهورا به پوست میتواند به التیام زخمها، درمان سوختگی و مبارزه با التهاب کمک کند. آلوئهورا میتواند برای افراد دارای پوست مستعد آکنه هم مفید باشد، اما هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است.
16_ استفاده از روغن زیتون برای درمان جوش صورت
روغن زیتون حاوی ویتامین ها، آنتیاکسیدان و آهن است. این روغن بهدلیل خاصیت تسکیندهندگی پوست به ترمیم جای جوش کمک میکند.
نحوه استفاده از روغن زیتون برای ترمیم جای جوش:
- برای از بین بردن جای جوش ها باید پیش از رفتن به رختخواب از روغن زیتون استفاده کنید.
- مقداری روغن زیتون بردارید و روی صورت خود ماساژ دهید. بیشتر روی جای جوشها تمرکز کنید.
- ماساژ روغن به پوست را به مدت چند دقیقه ادامه دهید تا زمانی که حس کنید روغن جذب پوست شده است.
- پارچه یا حولهای تمیز را در آب گرم فرو ببرید.
- حوله گرم را روی صورتتان بگذارید تا بخار به آن برسد.
- چربی باقیمانده را بهآرامی و نه با سابیدن از روی پوست پاک کنید.
نکته: بعد از یکی دو دقیقه صورتتان را با آب معمولی بشویید.
خلاصه: روغن زیتون بهدلیل آنتیاکسیدانهای زیاد و ویتامینهایی که دارد، میتواند به کاهش آکنه و ترمیم اسکارها کمک کند. بعد از استفاده از روغن زیتون، باملایمت آن را از روی صورت پاک کنید.
بیشتر بخوانیم : آموزش کاربردی پاکسازی پوست در منزل
17_ آب سیبزمینی برای درمان خانگی جوش و جای جوش صورت
آب سیبزمینی یکی از بهترین درمانهای خانگی برای از بین بردن نقاط تیره و لکههای پوستی است. اگر جای جوشها روی صورتتان باقی مانده است یکی از بهترین گزینهها برای از بین بردن سریع و دائم این لکهها، آب سیبزمینی است.
نحوه استفاده از سیب زمینی برای درمان جوش و جای جوش:
یک سیبزمینی آبدار و تازه را به ورقههای نازک بُرش بزنید. آنها را مستقیما روی نقاطی که دارای لکههای تیره هستند قرار بدهید. بگذارید بُرشهای سیبزمینی چند دقیقه روی صورتتان بماند. صورتتان را با آب ولرم بشویید.
میتوانید تأثیر این روش را با رندهکردن سیبزمینی و تهیهی ماسک سیبزمینی و عسل تقویت کنید. این کار جای جوشها را طی چند هفته کاملا برطرف میکند.
18_ زردچوبه برای از بین بردن جوش و جای جوش
زردچوبه برای از بین بردن جای جوش و لکههای پوستی بسیار مؤثر است. حتی میتوانید کاربرد آن را گسترش بدهید و ککومکها و خالها را هم با این روش محو کنید. برای استفاده از این روش شگفتانگیز، از دستورالعمل زیر استفاده کنید.
نحوه استفاده از زردچوبه برای از بین بردن جای جوش:
پودر زردچوبه، شیر و آبلیمو را مخلوط کنید تا خمیرغلیظی بهدست آید. آن را بر روی قسمتهایی از پوست که دارای جای جوش یا لکه هستند بمالید. اجازه بدهید کاملا خشک شود و سپس آن را با آب ولرم بشویید.
بهصورت روزانه از این درمان خانگی برای از بین بردن تیرگیهای ناشی از جای جوش استفاده کنید تا نتیجهی بهتری بگیرید. دستورالعمل دیگری به غیر از روش بالا، مخلوط کردن پودر زردچوبه با روغن زیتون است. این روش هم برای از بین بردن جای جوشها بسیار مؤثر است.
با تشکر از شما خواننده عزیز که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید.