حاملگی پوچ به شرایطی گفته میشود که فرد علائم بارداری سالم را دارد اما جنین در رحم شکل نگرفته است. در ادامه این مطلب دلایل، علائم و حاملگی پوچ و چگونگی پیشگیری از ان را بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.
بارداری کاذب
بارداری کاذب یا حاملگی پوچ هنگامی رخ می دهد که تخمک بارور شده درون رحم قرار گرفته و کاشته می شود ، اما به جنین تبدیل نمیشود. این مورد به عنوان حاملگی غیر جنینی یا بدون جنین نیز شناخته میشود و دلیل اصلی شکست در اوایل بارداری یا سقط جنین است و اغلب آنقدر زود اتفاق میافتد که فرد حتی نمی فهمد که باردار است.
از هر دو مورد سقط در سه ماهه اول بارداری معمولا یک مورد بارداری کاذب است. سقط جنین زمانی اتفاق میافتد که حاملگی طی بیست هفته اول خود به پایان می رسد. هنگامی که یک زن باردار می شود تخمک بارور شده به دیواره رحم متصل می شود. در حدود پنج تا شش هفته بارداری ، جنین باید وجود داشته باشد.
تقریباً در این زمان کیسه حاملگی جایی که جنین در آن رشد میکند حدود ۱۸ میلی متر عرض دارد. این کیسه در حاملگی پوچ نیز تشکیل میشود و رشد میکند اما جنین در آن تکامل نمی یابد ، به همین دلیل به آن حاملگی غیر جنینی گفته می شود.
به عبارتی دیگر دیگر حاملگی پوچ نوعی حاملگی است که در آن کیسه و جفت رشد نموده اما جنین تشکیل نمی شود .
اما با توجه به اینکه تخمک در آن همچنان هورمون می سازد ، به عنوان یک آزمایش بارداری مثبت ظاهر می شود.
به طور کلی حاملگی پوچ باعث سقط جنین معمولاً در هفته ۷ تا ۱۲ بارداری شده و خون و بافت از رحم خارج می شود.
علائم حاملگی پوچ چیست؟
بارداری پوچ در برخی موارد هیچ نشانهای نداشته و پیش از آن که حتی متوجه شوید حاملگی هستید پایان خواهد یافت. اما غیر از این موارد، علائم حاملگی پوچ چیست و چگونه میتوان تفاوت آن با حاملگی سالم را فهمید؟
اگر دچار این شرایط شوید به احتمال زیاد احساس میکنید که دروه قائدگی شما کمی سنگینتر شده و همچنین ممکن است برخی از موارد زیر را نیز به عنوان علائم حاملگی پوچ تجربه کنید:
- تهوع
- تعویق عادت ماهانه
- سوزش سینهها
تشخیص بارداری پوچ چگونه انجام می شود؟
اگر فکر میکنید که بارداری طبیعی را دارید تنها نیستید ، بسیاری از زن هایی حاملگی پوچ یا کاذب دارند ، فکر میکنند بارداری آنها به صورت طبیعی است ، زیرا ممکن است سطح گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) در آنها افزایش یابد.
جفت پس از کاشته شدن این هورمون را تولید می کند و با وجود حاملگی پوچ نیز hCG به افزایش خود ادامه می دهد ، زیرا جفت ممکن است برای مدت کوتاهی رشد کند حتی در صورت عدم وجود جنین.
به همین دلیل برای تشخیص بارداری کاذب و تایید خالی بودن کیسه بارداری به آزمایش سونوگرافی نیاز است.
همچنین در صورتی که در ابتدای بارداری خونریزی وجود داشته باشد نیز از سونوگرافی برای بررسی های بیشتر استفاده می شود.
بعد از تمام شدن بارداری پوچ، ممکن است که شاهد علائم مشابه سقط جنین باشید. این علائم بارداری پوچ عبارتند از:
- خونریزی از واژن
- گرفتگی و کرمپ شکمی
- از بین رفتن سوزش سینهها
اهمیت اسید فولیک در بارداری: اهمیت اسید فولیک در بارداری
بارداری پوچ چگونه درمان می شود؟
در صورت داشتن بارداری پوچ، پزشک از روش های درمانی زیر استفاده می کند:
- داروها: پزشک برای بهبودی رحم و جلوگیری از رشد سلولهای مولار، داروهای خاصی را تجویز کند.
- کورتاژ: کورتاژ برای برداشتن بافت مولار از پوشش داخلی رحم استفاده می شود که بین 15 تا 30 دقیقه طول می کشد. بعد از آن، مرتب سطح هورمون hcg اندازه گیری می شود تا زمانی که به میزان نرمال برسد. این کار ممکن است بین 6 ماه تا یک سال طول بکشد تا اطمینان حاصل شود که هیچ بافت مولاری در رحم وجود ندارد. البته توصیه می گردد در این مدت از بارداری جلوگیری گردد. باردار شدن، میزان هورمون HCG را تغییر می دهد و تشخیص بافت مولار را سخت می کند.
- شیمی درمانی: شیمی درمانی روشی است که برای نابودی سلولهای سرطانی به کار برده می شود. دراین روش توانایی باروری زن تحت تاثیر قرار نمی گیرد و معمولا 2 تا 6 ماه پس از پایان شیمی درمانی، قاعدگی شروع می شود.
- خارج کردن رحم: اگر بافت مولار در رحم زیاد باشد و بیمار قصد بارداری مجدد را نداشته باشد، پزشک ممکن است روش برداشتن رحم را انتخاب کند. هیسترکتومی روش جراحی برای برداشتن رحم است.
بهترین راه برای پیشگیری از حاملگی پوچ چیست؟
متاسفانه امکان پیشگیری از حاملگی پوچ وجود ندارد. اما اگر نگران به وجود آمدن این شرایط هستید میتوانید با پزشک خود درباره دلایل حاملگی پوچ ناشی از ژنتیک و تستهای مربوط به آن صحبت کنید. همچنین با پزشک خود درباره قرار گرفتن در معرض محیطهای آلوده و سمی نیز صحبت کنید که میتواند یکی از دلایل حاملگی پوچ باشد.
بعد از سقط کردن حاملگی پوچ چه کنیم؟
همانند هر سقط دیگری، سقط بارداری پوچ نیز میتواند هم از نظر روحی و هم از نظر فیزیکی سلامت شما را تحت تاثیر قرار دهد. بسیار مهم است که به یاد داشته باشید اکثر زنان بعد از بارداری پوچ، بارداری سالم را نیز تجربه خواهند کرد و این مسئله نمیتواند خطری برای بارداریهای آتی شما باشد.
بعد از سقط بارداری پوچ حتما باید با پزشک خود درباره مدت زمان صبر کردن پیش از تلاش مجدد برای بچه دار شدن مشورت کنید. معمولا توصیه میشود که حداقل سه دوره کامل قاعدگی را بعد از سقط بارداری پوچ برای حاملگی مجدد صبر کنید تا بدن شما زمان کافی برای ریکاوری پیدا کرده و توان لازم برای پشتیبانی از حاملگی جدید را داشته باشد. در این مدت سعی کنید برای رسیدن به سلامت جسمی و روحی، سبک زندگی سالمتری را دنبال کنید. توجه به نکات زیر پس از سقط بارداری پوچ توصیه میشود:
- غذاهای سالم را در رژیم غذایی خود قرار دهید
- از استرس دوری کنید
- ورزش کنید
- از مکملهای غذایی حاوی فولات استفاده کنید.
همانطور که عنوان شد، یکبار بارداری پوچ به این معنا نیست که شما دوباره به این شرایط دچار خواهید شد. با این حال، برخی فاکتورها وجود دارند که باید در مورد آنها با پزشک خود صحبت کنید. از جمله این فاکتورها میتوان به ژنتیک، کیفیت تخمک و اسپرم اشاره کرد. برای تست این فاکتورها پزشک شما از تستهای زیر استفاده خواهد کرد:
تشخیص ژنتیکی قبل از لانه گزینی (PGD): این روش یک تست ژنتیکی از جنین است که میتواند پیش از القاء در رحم صورت بگیرد.
آزمایش اسپرم: در این روش کیفیت اسپرم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
تست هورمون تحریککننده فولیکول (FSH) یا هورمون آنتی مولرین (AMH): در این روش کیفیت تخمک مورد بررسی و بهبود قرار خواهد گرفت.
کلام آخر
دلایل بارداری پوچ به صورت دقیق مشخص نیست اما ناهنجاریهای کروموزومی نقش اصلی را در این شرایط ایفا خواهند کرد. یک بار اتفاق افتادن بارداری پوچ به این معنا نیست که شما دیگر به سلامت باردار نخواهید شد و اکثر زنان پس از تجربه این شرایط قادر خواهند بود تا در سلامت کامل حامله شوند.