قرص ستیریزین یکی از داروهای آنتی هیستامینی است که برای رفع علایم حساسیت استفاده می شود. با ما همراه باشید که در ادامه به بررسی قرص ستیریزین و کاربردها و عوارض آن بپردازیم.
حساسیت (آلرژی) چیست؟
قبل از بررسی قرص ستیریزن باید در مورد آلرژی بیشتر بدانید. هنگامی که افراد با موادی که ممکن است به آنها حساسیت داشته باشند (آلرژن ها) تماس پیدا می کنند، بدن ماده شیمیایی به نام هیستامین تولید میکند. هیستامین بیشتر علائم مربوط به واکنش های آلرژیک را ایجاد میکند. هیستامین پس از ترشح در بدن باعث ایجاد علائمی مانند عطسه، خارش، آبریزش چشم و آبریزش بینی میشود.
بیشتر بخوانیم: علایم حساسیت فصلی و درمان آن
آنتی هیستامینی به نام ستیریزن
ستیریزین یک آنتی هیستامین است که برای تسکین علائم آلرژی مانند آبریزش چشم، آبریزش بینی، خارش چشم / بینی، عطسه ، کهیر و خارش بدن استفاده می شود. این دارو با متوقف کردن اثر هیستامین عمل میکند. هیستامین ماده ای است که بدن شما در هنگام واکنش های آلرژیک تولید میکند.
اگر به آلرژی های سالانه یا آلرژی فصلی مبتلا هستید، پزشک ممکن است ستیریزین را به شما توصیه کند. ستیریزین ممکن است به تسکین علائم آلرژی کمک کند ، اما از بروز آنها جلوگیری نمیکند.
مزایای مصرف ستیریزن
ستیریزین به تسکین علائم آلرژی خفیف تا متوسط کمک می کند، مانند:
- عطسه
- آبریزش بینی
- خارش یا آبریزش چشم
- خارش گلو یا بینی
این واکنشها ممکن است پس از لمس یا استنشاق مواد حساسیت زا مانند گرده گیاهان، موی حیوانات خانگی و گرد و غبار موجود در هوا رخ دهد. آلرژی معمولاً روی بینی، سینوس ها، گلو و سایر مناطق سیستم تنفسی فوقانی شما تأثیر میگذارد.
ستیریزین همچنین به تسکین کهیر کمک می کند. کهیر بر روی پوست دارای بثورات خارش دار و برجسته است.
بیشتر بخوانید: ویتامین ها و مکمل های مورد نیاز بدن را بشناسیم
انواع ستیریزن
در فهرست دارویی کشور قرص ستیریزین به فرم و اشکال متنوعی وجود دارد از جمله اشکال دارویی مرسوم موجود در داروخانه های شهری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- قرص های 5 و 10 میلی گرم
- شربت
نکته مهم در هنگام مصرف این دارو این است که قبل از مصرف ، تمام دستورالعمل های موجود در بسته محصول را بخوانید. اگر سوالی دارید با داروساز خود مشورت کنید. اگر پزشک شما این دارو را تجویز کرده است، آن را طبق دستور معمولاً یک بار در روز مصرف کنید.
البته این میزان بنا به صلاحدید پزشک و یا داروساز و با توجه به سن، شرایط پزشکی و بررسی تداخل اثر با دیگر داروهای مصرفی فرد است.
هیچگاه دوز توصیه شده را افزایش ندهید و این دارو را بیشتر از حد مجاز مصرف نکنید.
میزان و نحوه استفاده از این دارو در کودکان را حتما باید پزشک تعیین و تجویز کند.
اگر علائم آلرژی شما بهبود نیافت، سریعاً پزشک خود را مطلع کنید. در صورت وخیم تر شدن وضعیت یا ایجاد مشکل پزشکی جدی (مانند واکنش آلرژیک بسیار جدی / آنافیلاکسی)، بلافاصله از کمک پزشکی استفاده کنید و خود را به مراکز پزشکی برسانید.
عوارض جانبی ستیریزن
هر دارو به موازات اثر درمانی خود دارای عوارض جانبی نیز هست. عوارض جانبی معمولا برای همه افراد و به اشکال یکسان اتفاق نمی افتد اما آگاهی یافتن از این عوارض جز شروط اصلی مصرف هر دارو است.
از جمله عوارض قرص ستیریزین به شرح زیر است:
خواب آلودگی، خستگی و خشکی دهان ممکن است رخ دهد. درد معده نیز ممکن است به خصوص در کودکان رخ دهد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض ، سریعاً مصرف را قطع و به پزشک یا داروساز خود بگویید.
در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: مشکل در ادرار کردن، ضعف، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: بثورات پوستی ، خارش / تورم (به خصوص صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفس، فوراً به مراکز پزشکی مراجعه کنید. اگر عوارضی غیر از موارد فوق را مشاهده کردید حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
موارد احتیاط مصرف قرص ستیریزین
اگر سابقه حساسیت و آلرژی به این دارو را دارید قبل آنکه پزشک برای شما تجویز کند حتما این موضوع را به او بگویید . اگر دارای بیماری خاصی خصوصاً: مشکلات ادرار (مانند بزرگ شدن پروستات) ، بیماری کلیوی ، بیماری کبدی هستید حتما به پزشک اطلاع دهید .
قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود و داروهایی را که مصرف می کنید به اطلاع پزشک یا داروساز برسانید که از لحاظ تداخل دارویی بررسی کند.
اگر از این دارو برای درمان کهیر استفاده می کنید، در صورت داشتن هر یک از این علائم دیگر، فوراً پزشک را در جریان بگذارید زیرا ممکن است نشانه هایی از یک بیماری جدی تر باشد: کهیرهایی با رنگ غیر معمول، کهیرهایی که کبود یا تاول زده به نظر می رسند، کهیرهایی که خارش نداشته باشند.
موارد هشدار مصرف قرص ستیریزین
این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی شما شود. مصرف همزمان الکل و مواد مخدر مانند ماری جوانا این اثر را تشدید کرده و شرایط بسیارخطرناکی ایجاد میکند. لذا از مصرف نوشیدنی های الکلی و استفاده از مواد مخدر مانند ماری جوانا با این دارو اکیدا خودداری کنید.
در صورت خواب آلودگی رانندگی نکنید. از ماشین آلات سنگین و کارگاهی استفاده نکنید یا هر کاری که نیاز به هوشیاری دارد انجام ندهید .
فرم مایع ستیریزین مانند شربت ممکن است حاوی شکر باشند. در صورت ابتلا به دیابت جانب احتیاط را رعایت کنید و حتما قبل استفاده این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید .
اگر قرص و یا شربت ستیریزین استفاده می کنید در صورت در پیش داشتن عمل جراحی و یا دندانپزشکی حتما قبل عمل این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
داروی ستیریزین در دوران بارداری و شیردهی بدون تجویز و اجازه پزشک نباید مصرف شود. پزشک فقط در مواردی که نیاز را بسنجد و صلاح بداند این دارو را در این دوران تجویز میکند.
مصرف این دارو در افراد مبتلا به نارسایی های کبدی و کلیوی فقط با تجویز پزشک امکان پذیر است.
تداخل دارویی
هر دارو ممکن است با داروها و غذاهای دیگر تداخل داشته باشد. تداخل دارویی و غذایی یعنی یک یا چند دارو و یا یک یا چند نوع غذا میتواند تاثیر داروی دیگر در بدن را دستخوش تغییر کند. تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد
تداخلات فقط در مورد داروها و غذاها نیست بلکه در مورد شرایط و بیماری ها نیز هست. مثلا اگر فرد بیماری خاصی داشته باشد ، این بیماری میتواند تاثیر داروی دیگر در بدن را دچار تغییر کند . به همین دلیل است که هنگام ویزیت پزشک و تحویل دارو از داروخانه باید با پزشک و داروساز در مورد داروهای دیگری که در منزل استفاده میکنید، نوع حساسیت ها و آلرژی هایی که دارید، و بیماری های زمینه ایی و ارثی تان حتماً صحبت کنید.
لیستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای بدون نسخه، دارهای نسخه ای و محصولات گیاهی) نگه دارید و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون تأیید پزشک، دوز داروها را شروع، متوقف یا تغییر ندهید.
تداخل دارویی قرص ستیریزن
در صورت مصرف داروهای زیر قبل تجویز و یا خرید ستیریزین موارد را با پزشک و داروساز در میان بگذارید:
ستیریزین با داروهای زیر تداخل دارد. داروهایی مانند:
- باعث خواب آلودگی می شوند مانند تسکین دهنده های مخدری یا تسکین دهنده سرفه (مانند کدئین، هیدروکدون)
- الکل ، ماری جوانا (شاهدانه)
- داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام ، لورازپام ، زولپیدم)
- شل کننده های عضلانی (مانند متوکاربامول،کاریسوپرودول ، سیکلوبنزپرین)
- یا سایر داروهای آنتی هیستامین (مانند کلرفنیرامین ، دیفن هیدرامین).
- پرگابالین
- دولوکستین
از مصرف همزمان دو یا چند آنتی هیستامین با هم اکیدا خودداری نمایید.
برچسب روی تمام داروهای خود را بررسی کنید (مانند داروهای ضد آلرژی یا داروهای برطرف کننده سرفه و سرماخوردگی) زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خواب آلودگی می شوند. از داروساز و پزشک در مورد نحوه استفاده صحیح از داروها را سئوال کنید .
در صورت مصرف اتفاقی بیش از حد علایمی مانند مشکلات شدید تنفسی و عدم تنفس ایجاد می شود که در اینصورت سریعا با مراکز درمانی تماس بگیرید. از دیگرعلائم مصرف بیش از حد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خواب آلودگی شدید
- در کودکان، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند بی قراری ، تحریک پذیری) ممکن است قبل از خواب آلودگی رخ دهد. لذا در صورت مشاهده این علایم سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
روش نگهداری قرص ستیریزین
این دارو باید در جای خشک و خنک، دور از نور و رطوبت و دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
قرص ستیریزین یکی از داروهای دسته آنتی هیستامین هاست که برای کاهش علایم آلرژی مانند مانند آبریزش چشم، آبریزش بینی، خارش چشم / بینی ، عطسه، کهیر و خارش بدن استفاده می شود.
قبل مصرف این دارو در مورد شرایط پزشکی و دارویی خود و همچنین حساسیت ها ی دارویی با پزشک و داروساز مشورت کنید .
این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی شود لذا در هنگام مصرف این دارو از انجام کارهایی که به دقت و هوشیاری نیاز دارند مانند رانندگی اکیدا خودداری نمایید .
منبع : Cetirizine HCL
نویسنده: دکتر شیوا دهقان