هر مردی در معرض خطر از دست دادن موهای خود قرار دارد و از آنجا که در اغلب موارد رشد مجدد مو بهطور خود به خودی روی نمیدهد ریزش مو برای مردان به اتفاقی ناخوشایند تبدیل شده است. قسمتهایی از سر که موی آن ریخته شده، توانایی رشد مجدد مو را نخواهند داشت. این نوع کچلی با نام علمی آندروژنیک آلوپسیا (androgenetic alopecia) شناخته میشود و به آن الگوی طاسی مردانه هم میگویند (البته نوع دیگری از طاسی با همین عنوان برای زنان نیز وجود دارد ولی موضوع بحث این مطلب نیست).
این نوع ریزش مو دائمی است و با موارد مشابه موقت که معمولاً ناشی از استرساند فرق میکند. مشکل مورد بحث ما معمولان به دو صورت رخ میدهد: باریک شدن هر کدام از تارهای مو یا کاهش تراکم کلی موی سر.
اما در برخی موارد آلوپسیا، ریزش مو بهصورت دائمی نیستو و میتوانید سرعت آن را بهطور قابل ملاحظهای کاهش دهید یا این روند را تا سالهای زیادی به تأخیر اندازید.
اگر موهایتان را ازدست دادهاید یا حتی احساس باریک شدن موهایتان را دارید پیشنهاد میکنیم مطالعه این مطلب از وبلاگ دارو را از دست ندهید تا نکتههای ضروری درباره ریزش و رشد مجدد مو آشنا شوید.
علت ریزش موها
به گفته دکتر فوسکو وقتی مو شروع به ریزش میکند پدیدهای به نام کوچک شدگی در سطح میکروسکوپی برای فولیکولهای مو رخ میدهد. کوچک شدگی یا مینیاتوری زیشن (Miniaturization) به عارضهای گفته میشود که در آن فولیکولهای مو به آهستگی کوچک میشوند و از تراکم موها کم میشود.
در صورت عدم توجه این پدیده تا جایی ادامه پیدا میکند که دیگر فولیکولی باقی نمیماند و تارهای کوچک باقیمانده هم بهمرور میریزند و موی جدیدی بهجای آنها نمیروید. این پدیده معمولاً ژنتیکی است و دلیل آن وجود هورمونی به نام دیهیدروتستوسترون (dihydrotestosterone) یا DHT رخ میدهد.
دیهیدروتستوسترون یا DHT، به فولیکولهای مو میچسبد و به مرور باعث کوچک شدن آنها میشود. قسمتهای بسیار شایع برای این رخداد، شقیقه، فرق و قسمت جلویی سر است (به همین دلیل است که در مردها قسمت پشت و اطراف سر کمتر دچار ریزش می شوند.)
حقیقتی درباره رویش مجدد مو
بهصورت قطعی نمیتوانیم به این سوال پاسخ دهیم چون اگر فولیکول مو بسته، محو یا صدمه دیده باشد و به بافت زخم تبدیل شده باشد یا سالها رویش موی سر اتفاق نیفتاده باشد. به همین علت فولیکول دیگر قادر به رویاندن موی جدید نخواهد بود. دکتر فوسکو اینچنین ادامه میدهد: اما اگر فولیکول همچنان سالم باش رشد مجدد موها امکانپذیر است و در نوع دیگر طاسی هم امکان بهبود سلامت موهای باریک شده وجود دارد.
راهکارهای رایج برای رشد مجدد موها
-
استفاده از مکملهای گیاهی برای رشد مجدد مو
ساوپالمتو(Saw palmetto) نوعی داروی گیاهی است که بهصورت سنتی برای مردان مبتلا به مشکلات پروستات استفاده میشده و فروش آن بدون نسخه پزشک مجاز است. طبق گفتههای دکتر فوسکو این دارو منشاء طبیعی دارد و استفاده از آن در مردانی که تمایل به استفاده از داروها و فرمولهای شیمیایی مانند فیناستراید ندارند برای کمک به رشد مجدد مو رایج است.
فوسکو ادامه داد: در صورت عدم تمایل به استفاده از فیناستراید، داروهای گیاهی و طبیعی دیگری هم وجود دارد که باعث فعالیت و رشد دوباره موها میشوند. جینسینگ، تخم کدو تنبل، روی، ویتامین B6، عصاره گیاه دماسبی، رزماری و بابونه از داروهای گیاهی مناسب برای رشد مو به شمار میروند. تجربه نشان میدهد ترکیبی از این داروها یا هر کدام از آنها به تنهایی میتواند باعث فعالسازی رشد فولیکولهای مو شود.
-
تزریق پلاسما به پوست سر
تزریق پلاسما به پوست سر، یکی از مواردی برای کمک به رشد مجدد مو است که احتمالاً تا به حال راجع به آن چیزی نشنیدهاید. تزریق پلاسمای با داشتن پلاکت بالا (platelet –Rich Plasma) بیشتر از ده سال است که در زمینههای درمانی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد و در پنج سال گذشته وارد قلمرو پوست هم شده است. توضیح ساده این روش به این صورت است که: خون از شخصی که دچار ریزش مو شده گرفته میشود و با سانتریفیوژ گلبولهای قرمز و مواد دیگر آن جدا میشود تا غلظت پلاکتهایش بیشتر شود و پس از آن به پوست سر شخص و در نواحی دچار ریزش مو تزریق میشود.
تاثیر پیشرفت تکنولوژی در رشد مجدد مو
فوسکو در جواب میگوید: شایعههای زیادی درباره کلون کردن فولیکولهای مو و تزریق آنها به منطقههایی که دچار ریزش مو شده در سالهای اخیر شنیده شده است. به نظر من این روش گام بعدی در بهبود و جلوگیری از ریزش مو است و خودم هم از شنیدن آن هیجان زدهام.
او همچنین عنوان کرده در مورد فناوریهای جدید مانند تزریق هورمونهای رشد به پوست سر برای تحریک رشد دوباره مو و درمان طاسی با لیزر نیز خوشبینام. اما تاکنون روشها و تکنینیکهای کاربردی برای استفاده عمومی در این موارد و کوک به رشد مجدد مو ارائه نشده است.
پیشگیری از ریزش مو
دکتر فوسکو میگوید: اگر در خانوادهتان سابقه ابتلا به آلوپسی آندروژنتیک یا باریک شدن تارهای مو وجود دارد بهتر است با پزشک متخصص پوست و مو درباره درمان و پیشگیری مشورت کنید. بعضی از این روشها نیاز به مراقبت روزانه دارند. بهعلاوه داشتن رژیم غذایی سالم و کامل هم به حفظ موها و پیشگیری از ریزش آنها کمک زیادی میکند.
همچنین مصرف داروها و مکملهایی مانند ماینوکسیدیل و مکملهای گیاهی مخصوصا برای مردان میتواند تاثیر زیادی داشته باشد.
بهعنوان آخرین نکته ویزیت سالانه توسط پزشک متخصص پوست و مو برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن آلوپسیا و رشد مجدد مو بسیار موثر خواهد بود.
مطالب عنوانشده، بر اساس صحبتهای دکتر فرانسسکا فوسکو، پزشک متخصص از کلینیک تخصصی پوست و موی وکسلر (Wexler Dermatology) از نیویورک، است.