معمولا در بحث محصولات مراقبت از پوست، دو واژه مرطوب کننده و آبرسان باهم یا به جای هم به کار میروند و خیلی از کمپانیهای فعال در این زمینه، ادعا میکنند آبرسان و مرطوب کننده میتواند پوست را جوانتر کند و به همین دلیل شاید در نگاه اول خیلی از افراد و مصرف کنندگان لوازم آرایشی و بهداشتی، این دو واژه را از هم تشخیص نداده و متوجه تفاوت مرطوب کننده و آبرسان نشوند.
اما تفاوت این محصولات چیست؟ آیا شما هم فکر میکنید آبرسان و مرطوب کننده یک کار را روی پوست انجام میدهند؟ در اینجا میخواهیم تفاوت آبرسان و مرطوب کننده را برای شما عزیزان شرح دهیم زیرا با آگاهی از این مسئله به سادگی خواهید توانست با توجه به نوع نیازتان، یکی از این دو محصول یا هر دو آنها را استفاده کنید.
قبل از اینکه به طور مستقیم به تفاوت آبرسان و مرطوب کننده اشاره کنیم پیشنهاد میکنیم مقاله مربوط به مراقبت های پوستی را مطالعه کرده تا با انواع پوست آشنا شوید.
پوست خشک
همانطور که قبل تر اشاره کردیم مشکل خشکی پوست، یکی از مشکلات رایجی است که معمولا به طور یکسان میان خانمها و آقایان دیده میشود ولی این مسئله در بین افراد مسن بیشتر یافت شده است زیرا این افراد بیشتر در معرض بی آبی بدن قرار دارند. وقتی سن ما بالاتر میرود، علاقه و اشتهای پوست نسبت به ترشح چربیهای مفید پوستی به مقدار زیادی کاهش پیدا کرده و اگر این اتفاق بیفتد، آب پوست تبخیر خواهد شد و در نتیجه پوست خشک میشود که بارزترین علائم آن، چین و چروک و پوسته پوسته شدن پوست است.
پوست دهیدراته
تعدادی از افراد اصولا ، از کمبود آب شدید در پوست خود رنج می برند که اصطلاحا این نوع افراد دارای پوست دهیدراته می باشند. پوست دهیدراته برای اینکه کمبود آب را جبران کند، شروع به تولید چربی خواهد کرد که این مورد میتواند علائمی مانند خارش پوست، افزایش حساسیت، ایجاد چین و چروک شدید و … همراه خود داشته باشد. افراد با هر نوع پوستی، ممکن است با این مشکل مواجه شوند
تفاوت پوست خشک و دهیدراته
پوست خشک و دهیدراته دارای تفاوتهایی میباشند که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.
معمولا جنس پوست خشک به صورت مادرزادی بوده و از بدو تولد وجود دارد. این نوع از پوست فاقد چربی یا سبوم بوده و همیشه و به خصوص در فصل زمستان به مرطوب کننده نیاز خواهند داشت.
متاسفانه افرادی که خشکی پوست دارند، نسبت به دیگر افراد بیشتر مستعد ابتلا به پیری زودرس هستند. این افراد در تمام پوست بدن حتی کف سر و دستها احساس خشکی دارند و به همین دلیل احتمال پوسته پوسته شدن، خارش و ترک خوردن در این نوع از پوستها بالا است.
اما در پوست دهیدراته افراد برای درمان به محصولات غنی شده از آب نیاز دارد.
احتمال ایجاد جوش در افراد دارای این پوست بالا بوده و هر کس با هر نوع پوستی، این امکان را دارد که به آن مبتلا شود. همچنین افراد دارای پوستهای دهیدراته از کمبود آب رنج میبرند.
افراد دارای پوست دهیدراته ممکن است احساس چربی و خشکی را به طور همزمان تجربه کنند. احساس کشیدگی در پوست اکثر اوقات با فرد دارای پوست دهیدراته همراه است و پوست دهیدراته به شدت حساس بوده و در مقابل عوامل مختلف به سرعت قرمز می شود.
چه عواملی باعث کم آبی یا دهیدراته شدن پوست میشوند؟
عوامل زیادی هستن که باعث دهیدراته یا کم آبی پوست میشوند. در زیر لیستی از این موارد را ذکر کردیم.
- شستشوی بیش از حد
- شستشو با آب گرم
- استفاده از شوینده های نامناسب
- عدم استفاده از مرطوب کننده در پوست های چرب
- تغذیه نامناسب
- عدم محافظت و استفاده از کرم های مناسب در برابر آفتاب
- استرس و دلهره
خب اکنون که با تفاوت پوست های خشک و دهیدراته آشنا شدیم در ادامه به آشنایی با انواع مرطوب کننده و آبرسان می پردازیم.
تفاوت آبرسان و مرطوب کننده
یک مسئله مهم و ضروری برای مصرف کنندگان محسوب میشود و نباید از کنار آن به سادگی عبور کرد. بسیاری از افراد تصور می کنند که کرم های مرطوب کننده و کرم های آبرسان تفاوت چندانی نداشته و هر دو را یکی می دانند اما باید گفت درست است که این دو محصول، برای ایجاد رطوبت در پوست استفاده میشوند و در راستای جوانسازی و شفافیت پوست، قابلیتهای زیادی را در اختیار شما قرار میدهند، اما وظایف آنها اندکی با هم فرق دارد. آبرسانها خشکی پوست را کاهش داده و مرطوب کنندهها به پوست خشک کمک خواهند کرد تا رطوبت خود را از دست ندهد. پوست خشک در واقع یک نوع پوست است که طبق ژنتیک، هیچ چربی از خود ترشح نمیکند و به علت نبودن چربی روی پوست، آب پوست تبخیر و در نهایت، پوست خشک میشود. در مقابل پوست کم آب یا دهیدراته نوعی از پوست است که آبی در درون خود نداشته و مشکل آن کاملا بنیادی است. نکته مهم درباره این پوستها این است که پوست کم آب صرف نظر از نوع پوست، دچار بی آبی خواهد شد و فرقی ندارد پوست شما چرب است یا خشک.
افرادی که دارای پوست خشک هستند علاوهبر استفاده از کرم آبرسان قوی باید از مرطوبکننده نیز استفاده کنند.
آبرسان پوست چیست؟
آبرسان ها رطوبت و آب مورد نیاز پوست رو تامین میکنن. چربی ندارن و یا اینکه مقدار اون خیلی کم هست. علاوه بر این موارد، محصولات آبرسان سبک هستن و زود هم جذب میشن. محصولات آبرسان توی زبان انگلیسی با عنوان hydrator شناخته میشن.
وظیفه کرم آبرسان سیراب کردن سلولهای پوستی است بنابراین بعد از هر بار شستشوی صورت باید از کرم آبرسان استفاده کرد که رطوبت از دست رفته پوست باز گردد.
بافت کرم آبرسان نسبت به کرم مرطوبکننده نرمتر است و سریع جذب پوست میشود و ظاهری براق روی پوست ایجاد نمیکند. کرم آبرسان یکی از محصولاتی که حتماً در سبد خرید محصولات مراقبت پوست شما باید وجود داشته باشد.
سعی کنید در کنار استفاده از محصولات مراقبتی پوستی، از درون بدن نیز پوستتان را آبرسانی کنید.
در طول روز مقدار فراوانی آب بنوشید و برای اینکار برنامهریزی وهدفگذاری کنید؛ مثلا اگر وزن شما ۶۸ کیلوگرم است هدفتان باید مصرف دو لیتر آب در روز باشد.
از مواد غذایی استفاده کنید که حاوی آب فراوان باشند، مانند هندوانه، توت فرنگی و خیار. این مواد آب کافی را به پوست و بدن شما میرسانند تا سالم و عالی به نظر برسید.
بیشتر بخوانیم: بهترین کرم آبرسان صورت چه ویژگیهایی دارد؟
مرطوب کننده پوست چیست؟
مرطوب کننده های پوست یک لایه محافظتی روی پوست ایجاد میکنن که از تبخیر آب پوست جلوگیری میکند. مرطوب کننده ها چربی بیشتری دارن و کمی سنگین هستن. احساس سنگینی که موقع استفاده از محصولات مرطوب کننده وجود داره به خاطر همان چربی هست که توی ساخت این محصولات استفاده میشود. مرطوب کننده ها رو توی زبان انگلیسی با moisturizer میشناسد.
اساس انواع کرم مرطوبکننده را مواد پایه روغنی تشکیل داده است. این مواد با خاصیت پوشانندگی مانع تبخیر و از دست رفتن رطوبت پوست میشوند. این مواد شامل: وازلین، روغنهای طبیعی، روغنهای گیاهی و … است. این مواد علاوهبر لایه محافظتی که روی پوست ایجاد میکنند که مانع از دست رفتن آب میشود، در کاهش خشکی و نرم و لطافت پوست نقش مهمی دارند.
کدام مواد موثره در ترکیبات محصولات مرطوب کننده برای پوست خشک بهتر است؟
به نظر شما بهترین مرطوب کننده پوست خشک کدام است؟ پاسخ ساده این است: یک محصول قدیمی و مناسب به نام وازلین. برای یک پوست به شدت خشک، مواد occlusive عالی عمل میکنند؛ برای مثال، ترکیبی همراه با وازلین به خوبی اثر میکند. اگر به هر دلیلی از وازلین استفاده نمیکنید، میتوانید از مواد زیر کمک بگیرید:
- شی باتر (کره دانه های روغنی درخت شی یا روغن قلم که یک گیاه بومی آفریقاست)،
- روغن کانولا
- روغن دانه های گیاهی مانند جوجوبا
- روغن دانه های مغذی مثل روغن بادام، روغن گردو، روغن ذرت، روغن پنبه دانه، روغن فندق و روغن نارگیل
کدام را انتخاب کنم؟ کرم آبرسان یا کرم مرطوب کننده؟
حالا که تفاوت کرم آبرسان و مرطوب کننده را میدانید، اگر میپرسید «باید آبرسان را انتخاب کنم یا مرطوب کننده؟»، باید اشاره کنیم که قضاوت نهایی زمانی صورت میپذیرد که دریابید کدام یک از آنها آب پوست شما را حفظ میکنند؛ آبرسان یا مرطوب کننده؟ جواب این است: هر دوی آنها. و بسته به پوست و نیاز پوستی شما این دو در کنار هم پیشنهاد می شوند.
در اخر باید گفت که استفاده همزمان از مواد مرطوب کننده و آبرسان، هیچ مشکلی ندارد. فقط در ابتدای امر آبرسانی را با موادی مانند اسید هیالورونیک انجام دهید که به نوعی هموکتانت (جاذب رطوبت) هستند و سپس از مواد پوشاننده (occlusive) مانند روغن های گیاهی استفاده کنید تا رطوبت را به دام بیندازد. پس اگر خواهان پوستی سالم و هیدراته در تمام طول سال هستید، فراموش نکنید که باید هر دو فرآیند آبرسانی و مرطوب سازی را روی پوست خود انجام دهید.
با تشکر از شما خواننده عزیز که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید.
نویسنده: رویا گلشنی